Transformers - Víc, než se zdá

Herci

Shia LaBeouf

Ještě nedávno by si většina z nás vybavila Shiu LaBeoufa tak maximálně jako nezkušeného poskoka Keanu Reevese z pekelné komiksové adaptace Constantine, či sprostého mladíka ze sci-fi Já, robot, pro změnu sekundujícího Willu Smithovi. Dnes je tomu ale už trochu jinak.

Shia Saide LaBeouf se narodil 11. června 1986 v kalifornském Los Angeles. Jeho matka byla židovská tanečnice a balerína Shayna, otec pak vietnamský veterán Jeffrey Craig LaBeouf, který, když šlo opravdu do tuhého, si mimo jiné vydělával například jako klaun na rodeu. Matčino náboženství hrálo od počátku v Shiově životě důležitou roli. Prošel si svým vlastním obřadem Bar Mitzvah a jméno Shia navíc v hebrejštině znamená „dar od Boha“. Přestože se jeho otec stal závislým na heroinu, což vyústilo v rozvod, Shia prohlašuje, že prožil dobré dětství.

Ale právě kvůli zjevné rodinné krizi se dal na hraní. Přes klubová vystoupení ve stylu stand up commedy show se dopracoval až do televizního seriálu Báječní Stevensovi. V té době bylo Shiovi 14 let a měl už i vlastního agenta. Následně za svou roli ve Stevensonech získává cenu Emmy za nejlepší dětský herecký výkon. Od toho okamžiku pak stoupá jeho sláva geometrickou řadou. V roce 2003 se objevil v pokračování Charlieho andílků, tentýž rok si pak zahrál po boku svého budoucího kolegy z Transformers Johna Voighta a když přeskočíme menší přešlap v podobě pokračování filmu Blbý a blbější, tak se dostáváme k již zmíněnému Já, robot („You can kiss my ass, metal dick!“) a Constantineovi („My name is Kramer, Chas Kramer, asshole!“). Po Golfovém snu a Atentátu v Ambassadoru nastupuje jeho historicky první hlavní role, a sice v ultra-cool blockbusteru z režie Michaela Baye a produkce Stevena Spielberga, Transformers.

Právě Spielberg Shiovi přišil onu cedulku s nápisem „mladý Tom Hanks“ a dnes už může být sakra pyšný na to, že se mu tehdy podařilo ho Bayovi vnutit a samotný režisér zase všude prohlašuje, jakou hvězdu to se Stevem objevili.


Filmografie

1998 - Christmas Path, Snídaně s Einsteinem

1999 - "Say What?", "Karaoke"

2000 - "Báječní Stevensovi"

2001 - "Express Yourself", Hounded

2002 - Tru Confessions

2003 - Battle of Shaker Heights, Blbý a ještě blbější: Jak Harry potkal Lloyda, Charlieho andílci: Na plný pecky, Díry, Stevensovi bodují

2004 - Já, robot

2005 – Constantine, Golfový sen

2006 - Atentát v Ambassadoru, Průvodce k rozpoznání tvých svatých

2007 – Disturbia, Divoké vlny, Transformers, Eagle Eye

2008 - Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

 
Copyright © 2007-2008.
Bez souhlasu provozovatele stránek je zakázáno kopírování veškerého zde publikovaného materiálu.
Pro další info se obraťte na mtmte@email.cz.